Home pyöräily Harjoitusvastusharjoittelu

Harjoitusvastusharjoittelu

by Noora

Testissä Tacx NEO 2 Smart Trainer, laite saatu testiin Garmin Finlandilta.

Viime vuoden puolella toteutunut Garmin Tacx -yrityskauppa ylitti sport-tech -uutiskynnyksen ja harjoitusvastusmarkkinoiden tasapaino heilahti. Siinä missä Zwift on kasvattanut koko harjoitusvastusmarkkinaa, luoden yhteisen harjoittelu-universumin kaikille harjoitusvastusharjoittelusta kiinnostuneille, harjoitusvastusten valmistajat ovat odottaneet jännityksellä Zwiftin laajentavan toimintaansa fyysisiin tuotteisiin. Asiantuntijat ovat haistelleet markkinan kehitystä ja osa odottaa Zwiftin kasvavan tuoteportfolion laajentumisen myötä Garminin suurimmaksi kilpailijaksi seuraavan viiden vuoden sisällä.

Garmin sai yrityskaupassa haltuunsa paitsi fyysiset harjoitusvastukset, myös Tacxin virtuaaliharjoittelumaailman ja muun tuoteportfolion.

Tacx tuo Garminin kuntovalikoimaan täysin uuden tuoteryhmän, joka vahvistaa tuoteportfoliotamme sisäharjoittelumarkkinoilla. Yhdessä Tacxin kanssa Garmin tarjoaa saumattoman, nautittavan ja motivoivan sisä- ja ulkokokemuksen pyöräilijöille ympäri vuoden.

Garminin toimitusjohtaja Cliff Pemble

So let’s ride!

Harjoitusvastusharjoittelu on kuulunut harjoitteluuni yhtä kauan kuin olen ollut äiti. Harjoitusvastusharjoittelu on tarjonnut mahdollisuudet yhtä nopeaan ja tehokkaaseen harjoitukseen kuin juoksemaan lähtiessä kotiovelta. Oma maantiepyörä asetetaan traineriin ja poljetaan menemään. Harjoittelun suurin haitta on ollut vastuksesta kuuluva ääni, kun vastuksen toiminta on perustunut takarenkaan jarruttamiseen. Uudet suoravetovastukset ovat hiljasia, harjoitusvastus kiinnitetään takakiekon tilalle ja renkaan hinkuttamisen aika on ohi.

Olen testannut aiemmin mm. Eliten suoratevotrainereita ja kotona pyörii edelleen kaksi vanhaa Kurt Kinetic -traineria, mutta Tacx Neo2 Smart Trainer tarjoaa täysin uudenlaisen ajokokemuksen. Trainerilla tärsitellään menemään mukulakivillä ja silloilla laudat kolisevat pyörän alla. Suoravetotraineri rullaa todella paljon paremmin ja ajokokemus on kaikin puolin hyvä. Suoravetotraineri on lisäksi todella hiljainen, helppo siirrellä ja pieni. Olemme ratkaisseet asumisemme niin, että pyörät ja samoin harjoitusvastukset ovat käden ulottuvilla ja valmita käyttöön koko ajan, eli tarvetta säilytykselle ja uudelleen asennukselle ei ole – ihanaa! Mutta myös käytännöllistä, sillä maantiepyöräilyssä kilpaillutkin mieheni ajaa sisällä kotona talvikaudella melkein joka toinen päivä.

Myös oma innostukseni traineria kohtaan on Tacx Neo2 Smart:in mukana kasvanut. Trainerilla on melko raskas harjoitella ihan muutenkin vaan ja vastuksesta aiemmin kuulunut ääni on ollut ääniyliherkälle ihmiselle raskas kokemus. Musiikkia on saanut huudattaa luurista aivan täysillä, jotta huminan on saanut vaimennettua. Itse en ole juurikaan innostunut virtaalimaailmoissa harjoittelusta se, että älytainerin saa bluetoothin kautta yhdistettyä Garmin Fenix 6S pro -kellooni riittää vallan mainiosti. Kellooni saan tiedot wateista, vauhdista ja matkasta. Tykkään istua ja ajella ihan itsekseni tämän tiedon varassa, mutta kieltämättä trainerin kytkeminen harjoitusmaailmaan lisää uuden ulottuvuuden tekemiseen, ylä-ja alamäet ja yhteisöllisyyden.

Silloin kun kotona ei ole ketään muita trainerin voi kantaa vaikka olohuoneeseen.

Harjoitusvastusharjoittelu sopii hyvin yhdistelmäharjoitusten tekemiseen ja juoksulenkin korvaamiseen silloin kun vallitseva säätila tarjoaa liian tukalia olosuhteita. Pyöräilykauden aloittaminen keväällä on myös paljon kivempaa silloin, kun sisällä on tullut ajeltua myös talvella. Harjoittelussa tulee totuttua ajoasentoon ja olo pyörän päällä tuntuu kotoisalta myös talven jälkeen.

Harjoittellessa tulee todella kuuma, suurin osa käyttää harjoitteuhuoneessa erilaisia tuulettimia ja ikkunoita voi myös talvella pitää ihan huoletta auki ajellessaan. Kotona aloitan aina toiveikkaana paita päällä ja ensimmäisen vartin jälkeen siitä voikin huoletta luopua. Vettä tai urheilujuomaa saa olla runsaasti ja hikipyyhe on välttämätön lisävaruste. Huonosta lajikunnosta johtuen watit eivät päätä huimaa, mutta hiki kyllä lentää! Harjoitusvastuksella on todella erilaista polkea kuin esimerkiksi kuntopyörällä. Oletko kokeillut?

Kiinnostaisiko sinua myös?

Jätä kommentti